«Просто на Покрову» -2017

260617SvytoХI Всеукраїнське літературно-мистецьке свято

14 жовтня 2017 року

(м. Коростень, палац культури імені Тараса  Шевченка, вул. Грушевського, 3)

Одинадцяте Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову» на Коростенщині цього року розпочнеться 14 жовтня, як завжди, в суботу, в Коростенському палаці культури імені Тараса Шевченка (вул. Грушевського, 3), початок о 10-й годині.

- Наше свято – унікальне, воно не схоже на жоден фестиваль чи інше літературно-мистецьке дійство, – каже організатор свята письменник Віктор Васильчук, – а щоб переконатися в цьому – відвідайте Коростень і візьміть участь у святі.

- Це просто геніально!, – вигукнув, побувавши вперше на святі, аксакал фестивалю, заслужений діяч мистецтв України, лауреат багатьох літературних премій, поет, прозаїк Василь Довжик, який жодного разу не пропустив це свято.

- Сюди завжди хочеться їхати, бо це – справжній літературний мегаполіс», – зазначив на подвір'ї садиби-музею Василя Юхимовича у 2009 році голова Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Михайло Пасічник.

- Я радий, що маю таких друзів і колег, їду на це свято охоче, з настроєм, бо тут робляться грандіозні справи, – поділився своїми враженнями торік лауреат премії імені Івана Огієнка Василь Сташук.

Хочеться згадати добрими й щирими словами ідейного натхненника цього фестивалю, нашого земляка, поета, гумориста, публіциста, заслуженого діяча мистецтв України Василя Юхимовича, якого знає вся Україна й не тільки, бо навіть якби не було його гарних і щирих поезій, була б одна, вже народна пісня «А льон цвіте синьо, синьо»...

Молода поетеса, переможниця «Поетичного марафону» Алла Миколаєнко з Києва, побувавши в 100-річній оселі поета, зазначила таке: «Щиро дякуємо за добру й теплу атмосферу свята, яку зберігаєте в затишній і старій хатині Василя Юхимовича».

Здається, більше нічого говорити... Та ні, варто процитувати ще одного корифея українського гумору Євгена Дударя: «Я просто вдячний, що ви не забуваєте тих людей, які справді були окрасою краю і України, і які зробили чимало і для українського слова, і для української душі. Кожен є величина своя. Василь Лукич – це постать в Україні, в літературі, у Всесвіті... Пригадую, як перші рази приїжджав... як трепетно читав свої твори зі сцени... Тішуся, що так нормально зробили це свято, дбаєте про своїх земляків, дбаєте про Слово».

У програмі свята таке:

13 жовтня – традиційний дитячий творчий фестиваль «Література свіжого повітря».

14 жовтня:

*  зустріч гостей – 10.00;

*  покладання квітів до меморіальної дошки письменнику й журналісту Валерію Нечипоренку – 10.40;

*  відвідини садиби-музею Василя Юхимовича –10.50;

*  покладання квітів до меморіального комплексу поету-пісняру Миколі Сингаївському та до меморіальної дошки Міхі Козимиренку, покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку – 12.30

*  літературні змагання «Поетичний марафон» і «Урок прози» – 13.00:

*  вручення Літературно-мистецької відзнаки імені Валерія Нечипоренка, Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича – 16.00;

*  концерт, нагородження переможців літературних змагань, учасників свята – 16.30.

Ласкаво просимо на Літературне свято!