Кооперативний цех відкрили – виробляють італійський сир

|

IMG_5399_Справи аграрні

Пилип ЮРИК

Нинішні новини на радіо чи телебаченні найчастіше невтішні. Десь наказав довго жити завод – його поспішно пустили на металобрухт, щоб і згадки не лишилось, а он там фермерське господарство «віджали» й завалили, вирізавши всю худобу, а неподалік на все село залишилася одна старенька жителька... І серед цього всього безрадісного, як ковток свіжого повітря, повідомлення: у селі Покровське Токмацького району сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Жовтневе» спорудив міні-цех із переробки молока. І тоді вже хочеться сказати на повен голос, що не все пропало в нашому королівстві!

 

2008 року селяни створили СОК «Жовтневе» (таку назву тоді мало їхнє село). Спочатку люди організувалися й почали продавати молоко з присадибних господарств не залітним збирачам за безцінь, а французько-українській корпорації «Данон», що в Херсоні. Звичайно, передусім значно поліпшили якість продукції. Потім тут створили кілька сімейних ферм.

Якщо колектив очолює людина ініціативна, непосидюча, яка весь час шукає щось нове, сучасніше, вкрай потрібне кожному, то можна чекати від неї та її однодумців і чогось несподіваного. Таким виявився й керівник СОК «Жовтневе» Руслан Горенко. Ця людина просто не може сидіти, склавши руки. І його діяльність дає гарні результати. До речі, Руслан Ахмедович тепер ще й голова об'єднання кооперативів «Господар» (у семи областях України).

...Було видно неозброєним оком, що для нього день урочистого відкриття цеху – неабияке свято. Та він і не приховував радості:

- Коли створювали сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, планували на перспективу - переробляти молоко в себе, - розповідає він. – Нам пощастило, що реально допомагала всюди сільрада й сільський голова Покровського Наталя Антипенко. Спочатку громада виділила кооперативу приміщення для збору й охолодження молока, а потім і для розміщення обладнання самого цеху. Тепер він готовий до роботи.

СОК «Жовтневе» налічує 184 особи. І ледь не щодня вступають сюди нові члени. Охоплює кооператив уже 23 села. Основа – Токмацький район, але входять і два села Пологівського та два – Михайлівського. Люди ці утримують корів, здають молоко в кооператив. Уже мають вісім сімейних ферм, у кожній утримується від семи до 20 корів. Ферми забезпечені охолоджувачами, міні-лабораторіями. Тобто, кооператив працює тепер не так на кількість, як на якість молока.

Допомогла «Жовтневому» й співпраця з ЄС ПРООН. 72 тисячі гривень (10 відсотків) зібрали для будівництва переробного цеху члени кооперативу, таку ж суму виділили з бюджетів району та області, а 80 відсотків усієї вартості (576 тисяч гривень) склали гроші Євросоюзу. Підготували селяни приміщення, закупили та встановили обладнання, спробували виготовити сир – пробні партії. І це їм удалося. Можуть тепер виробляти бринзу, рікоту (м'який італійський сир) і моцареллу. Будуть мати незабаром і тверді сири. Також випускатимуть сир звичайний селянський (для вареників), сметану, масло тваринне.

Зіткнулись із проблемою - в сільському водогоні немає потрібного тиску води. Тому хочуть пробити свердловину, закупити насос, аби подавати воду в потрібній кількості та з необхідним тиском у трубах.

За зміну цех може переробити 600 літрів молока, у дві зміни – одну тонну 200 кілограмів. Якщо щодня працюватимуть, то за місяць виготовлятимуть 600 кілограмів бринзи й 500 кілограмів рікоти.

Додали тепер і три робочі місця. Отримали роботу двоє жінок-сироварів й Ігор Мілехін, який займається пресуванням сиру та опалюванням приміщень узимку . Тетяна Буряк й Ольга Єфименко працювали на пошті, отримували мізерну зарплату, хотіли вже їхати на заробітки в Польщу або Ізраїль. Пан Руслан переконав їх не квапитися. Тепер працюють тут, нікуди не збираються. Їх навчили виробництву сирів постачальники обладнання.

Як правило, найгостріша проблема – збут продукції. Тут її не існує. Найбільший попит на бринзу. Зазвичай її скрізь роблять із відвійок (після сепарації). А тут виготовляють із незбираного молока – його не сепарують, залишають із тією ж жирністю, що привозять молоковози від корів. Найперше ж продукцією забезпечуватимуться члени кооперативу.

Щодня «Жовтневе» збирає по вісім тонн молока. Для виробництва сиру цього забагато. Тому молоко в кооперативу закуповує й комбінат «Запоріжсталь» - по п'ять гривень 30 копійок. Виробникам (власникам корів) кооператив виплачує 4,20, 4,40 і 4,60 гривні за кілограм. Перша ціна – людям, які просто виносять неохолоджений продукт до молоковоза, друга – тим, хто має міні-охолоджувачі, а третя – сімейним фермам (тут якість молока найвища). Зазначу, що заїжджі збиральники молока з молокозаводів платять селянам по 3-3,50 гривні за кілограм.

- Доводилося звикати до нових вимог щодо якості молока, - розповіла член кооперативу Ірина Царьова. – Адже на молоковози від заводів здавали будь-яку продукцію: й нефільтроване молоко, й долите водою. У кооперативі таке не допускається, якість строго контролюється. Зате й ціна тут стабільна. І відчуваємо, що ми працюємо як єдиний злагоджений колектив. Я утримую нині 20 корів, а планую довести поголів'я до півсотні голів.

Кооператив неприбутковий. Різниця в ціні йде на зарплату працівникам (а їх тут тепер 12) та на обладнання, техніку тощо. Мріють члени кооперативу придбати ще один молоковоз. Зараз їх три: дві невеликі «Газелі» викупили в «Данона», а третій («Тата») переданий облдержадміністрацією в користування за угодою безпроцентної позики.

Статус «неприбутковий» дав кооперативу можливість брати участь у різноманітних українських та міжнародних проектах, адже більшість грантів надаються тільки неприбутковим організаціям. Залучення селян до кооперативу дозволило зрости їхній самозайнятості та зменшити безробіття. Хоча й не вирішене питання щодо трудового стажу. Навіть працівникам сімейних ферм його не зараховують. Кажуть, що у Верховній Раді є відповідний проект, але нардепівські руки до нього ще не дійшли...

Селянам працювати нелегко. На жаль, не обійшлося й без «допомоги» конкурентів, яким кооператив заважає скуповувати в селян молоко за низькими цінами. Торік молокоприймальний пункт у Покровському згорів. Загорілося там, де немає навіть електропроводки. Тобто, замикання не було. Майже 300 квадратних метрів даху довелося перекрити. Об'єднання кооперативів дало безвідсотковий кредит, члени СОК «Жовтневе» зібрали також і свої гроші, відремонтували покрівлю, стіни приміщень.

Дали заявку в «Обленерго» на збільшення потужностей. Енергетики запланували це на... грудень нинішнього року – оперативність їхня просто вражає! Тобто, якщо їх чекати, то цех повинен не працювати ще півроку. Вихід знайшли самі члени кооперативу – з допомогою канадців, які дали безпроцентний кредит, придбали невеликий генератор на 66 кіловат. Узимку, коли стихія знеструмила десятки сіл, молокоприймальний пункт працював безперебійно.

У подальших планах членів кооперативу – спорудити ще й м'ясопереробний цех, допомогти асоціації жінок-фермерів, котрі вирощують ягідні культури (вирощування, сушіння, заморожування, зберігання).

Як голова об'єднання кооперативів «Господар» Руслан Горенко побував нещодавно на Полтавщині. Там також створені кооперативи, їх підтримує місцева влада, але вони в початковій стадії. Інколи тамтешні люди не розуміють, що таке кооператив і навіщо він потрібен. Тому довелося голові об'єднання ділитися досвідом, детально розповідати про переваги таких утворень.

- Сьогоднішня подія показує, що люди можуть організуватися й зробити щось для покращення власного життя, - каже координатор Проекту ЄС ПРООН у Запорізькій області Геннадій Устимов. – Це – приклад того, що громади можуть власними силами, при допомозі влади розвивати село. Адже тут сам сільськогосподарський обслуговуючий кооператив провів тендер із постачання й монтажу обладнання. Тобто, реалізовували селяни те, що зветься самостійним керуванням територією.

Відбулось урочисте відкриття нового міні-цеху з переробки молока. Після перерізування стрічки учасники свята оглянули оснащення, ознайомились із системою його роботи та дегустували продукцію. Кооператив «Жовтневе», сільську громаду на чолі з Наталею Антипенко вітали багато почесних гостей, які так чи інакше сприяли реалізації проекту – створення цеху. Відтак із гарною концертною програмою виступили самодіяльні артисти Покровського будинку культури.

Запорізька область

 

IMG_5295_1

Із ближніх сіл на молокопункт привезли свіже молоко

 

IMG_5301

Сировари Тетяна Буряк, Ольга Єфименко й робітник Ігор Мілехін виготовили пробну партію сирів

 

IMG_5335

Виступає координатор Проекту ЄС ПРООН у Запорізькій області Геннадій Устимов

 

IMG_5399_

Про нелегку селянську працю розповідає член кооперативу Ірина Царьова

 

IMG_5403

Сільський голова Наталя Антипенко, голова кооперативу Руслан Горенко та координатор Проекту ЄС ПРООН у Запорізькій області Геннадій Устимов готуються перерізати символічну стрічку

 

IMG_5410

Руслан Горенко зі свіжовиготовленим продуктом