АБЛІЦОВ Олександр Іванович

ablicovВтрати

Українська література зазнала тяжкої втрати. 5 лютого на 69-му році життя відійшов у Вічність гарний український поет, перекладач, журналіст, член Національної спілки письменників України Олександр Іванович Абліцов. Духовна спадщина, яку залишив він у книгах «Бентежний березень», «Світло материного вікна», «Гайчур», «Гніздо вітрів» та в багатьох колективних виданнях є окрасою нашого часу. Ми всі пам'ятаємо його заповіт: «Кожна людина повинна жити по совісті». Життя поета є наочним прикладом цього.

 


 

Олександр Іванович Абліцов народився 15 вересня 1948 року в селі Новоукраїнка Куйбишевського району Запорізької області. Закінчив фізико-математичний факультет Запорізького державного педагогічного інституту. Служив у армії, вчителював на Миколаївщині та Дніпропетровщині. Багато років працював журналістом у Запоріжжі. Він був неперевершеним майстром нарису й зарисовки. Твори в цих жанрах публіцистики виходили в нього досить поетичними. Свої вірші він публікував у місцевій пресі, зокрема, й у «Запорізькій правді» та «Запорозькій Січі». У ЗОО НСПУ очолював ревізійну комісію, був гарним порадником для молодших колег.

Його поетичні твори сповнені патріотизмом, актуальністю й високою ліричністю.

«Тут — рідне, материнське, єдине, що кличе й не дає замулитися пісенному джерелу, — так охарактеризував колись творчість письменника незабутній український поет Микола Лиходід. - Властива Олександру Абліцову інтонація тримається на доброму — серці, розумі, слові. На чесному слові, яке не закликає до довірливості, — вона, як те, що само собою зрозуміле. Слова ці даються з болю, вони швидкоплинні, майже позасвідомі, як голосіння чи вигук «Ой, мамо!». Це од нашої української народної поезії, що перелилася в неосяжний пісенний космос. Це тиха поезія. Це тихі дзвони. Тиха поезія називається любов'ю. Од неї засвічуються вікна. При цьому сяйві можна розмовляти очима...»

Запорізька обласна організація Національної спілки письменників України висловлює щирі співчуття близьким та рідним покійного. Пам'ять про поета Олександра Абліцова залишиться назавжди в серцях усіх, хто його знав.

Запорізька обласна організація НСПУ

Твори Олександра Івановича читайте на цьому порталі в розділі "Літературне Запоріжжя"