ПЕРШОГО КВІТНЯ – ДЕНЬ СМІХУ

035Дотепним словом, піснею бадьорою «Весела Січ» чарує глядачів

ВІРА СЕРЕДА (ТЕКСТ І ФОТО)

У Запорізькому палаці культури «Орбіта» відбулося веселе дійство, що традиційно до Дня сміху готує Всеукраїнська асоціація гумористів і сатириків «Весела Січ» імені Петра Ребра. Два роки тому відійшов у Вічність засновник і перший кошовий цієї асоціації, справжній українець, але справа його живе.


 

Разом – переможемо!

- Доповідаю, що в Запоріжжі вже є вулиця Петра Ребра, днями спільно із обласною радою заснована літературно-мистецька премія імені Петра Ребра, - звернувся до глядачів у залі на початку концерту ведучий, нинішній кошовий «Веселої Січі» Микола Білокопитов (козацьке прізвисько – Задерихвіст). - Сподіваємося, що міська влада виконає свою обіцянку, й на будинку, де мешкав наш славний земляк, - на проспекті Соборному, 190 - відкриє меморіальну дошку Петру Павловичу, а одна з бібліотек Запоріжжя носитиме його ім'я. Але найголовніше – щоб ми з вами, його послідовники й шанувальники, завжди пам'ятали цю славну людину й продовжували його справу.

Варто зауважити, що всі концерти «Веселої Січі» – благодійні. Разом із волонтерами веселосічовики допомагають збирати кошти на підтримку нашої армії й лікування поранених бійців. Значну частину коштів від продажу альманаху «Весела Січ», а також книг членів асоціації передають волонтерам. У вестибюлі палацу культури «Орбіта» можна було придбати виготовлені волонтерами речі або ж кинути пожертву в скриньку.

Публіка радо зустріла бійця 37-го Окремого мотопіхотного батальйону Юлю Матвієнко. А воїн подякувала всім за підтримку Збройних сил України.

Гасло «Разом - переможемо!» не раз звучало й під час веселого концерту.

 

І співали, й польку з вальсом танцювали

Веселими життєстверджуючими піснями відкрив концерт добре знаний не лише в Запоріжжі, а й далеко за його межами самодіяльний народний хор «Запорозькі козаки» під орудою Юрія Івченка. Чарівні бандуристки ансамблю «Божена» Запорізької обласної філармонії під керівництвом Ольги Беженар порадували глядачів не лише інструментальним твором, а й жартівливими народними піснями - «Іванку, Іванку» та «Од села до села» на слова Тараса Шевченка.

Бадьорий настрій від пісень передався й заслуженому артисту естрадного мистецтва України Анатолію Сердюку, котрий під час виконання пісні «Чобіток» на вірші веселосічовика, світлої пам'яті Володимира Чубенка навіть майстерно станцював польку. Коли ж заспівав «Яблуневий вальс» на вірші веселосічовички Віри Коваль, то не витримали й випурхнули з-за лаштунків і закружляли у вальсі прямо на сцені Микола Білокопитов із Тамарою Розумною з Мелітополя. Ось така вийшла імпровізація.

Порадував жартівливими піснями Олександр Стариковський. Коли ж на сцену вийшло співоче тріо з Вільнянщини «Джерело» під орудою Володимира Грони (до речі, голови Купріянівської сільської ради), то дехто мало не попадав зі стільців від сміху, коли почув їхню пародію на всесвітньо відому пісню «Besame mucho». До літературної частини пародії доклав руку письменник-гуморист Микола Білокопитов. Заслужена артистка України Інна Гапон додала до пісенного віночка ліричного настрою, виконавши популярні пісні «Пшеничне перевесло» Ігоря Білозора на вірші Богдана Стельмаха й невмирущу «Червону руту» Володимира Івасюка.

 

Гумором і сатирою - по проблемах сьогодення

Високофахово виступили народні артисти України Юрій Бакум (із творами Петра Ребра) й Іван Смолій (із гуморесками Пилипа Юрика й Миколи Білокопитова). Із кожним роком зростає майстерність майбутнього професійного артиста Ростислава Анасійчука з Новомиколаївки – цього року він уперше вів концерт. Учень шостого класу Артем Чиж із Оріхівщини теж поліпшив виконавську майстерність, але він уже не наймолодший веселосічовик. Наймолодша нині – другокласниця із Запоріжжя Марічка Притула, котра гарно виступила й сподобалась глядачам. Свої сатиричні твори на злобу дня винесли на суд слухачів письменники Віра Коваль і Пилип Юрик. Тамара Розумна із Мелітополя також не обійшла проблеми сьогодення, виконавши «Вірші про непристойні рими» Миколи Білокопитова. Повеселили публіку лауреатка кількох Всеукраїнських конкурсів читців Таміла Дейнега з Оріхова та автори гумористичних творів Михайло Мішин із Запоріжжя та Сергій Редька з Біленького.

Завершилося свято гумору піснею «Гей, наливайте повнії чари», котру співали всі учасники концерту та їхні шанувальники.

 

Доки сміємося, доти живемо!

Серед глядачів у залі були не лише жителі Запоріжжя, а й із Запорізького та Вільнянського районів. Поцікавилась їхньою думкою про концерт.

Наталя Нестеренко із Новогупалівки, що у Вільнянському районі, не стримувала емоцій:

- Концерт сподобався! Дякую! Прекрасна організація, чудовий підбір учасників, гідна майстерність і майстерна гідність! Доки сміємося, доти живемо!

Олена Ковязіна (Запоріжжя):

- Дякую організаторам за концерт, за можливість наочно поспілкуватись із віртуальними друзями із соціальної мережі, волонтерами, небайдужими людьми... Бажаю «Веселій Січі» творчих успіхів!

На знімках:

Лауреатка кількох Всеукраїнських конкурсів читців Таміла Дейнега з Оріхова


173

Ростислав Анасійчук із Новомиколаївки у майбутньому - професійний артист


171


Пісні виконує кобзар Олександр Стариковський

012


Шестикласник Артем Чиж із Оріхівщини майстерно виконав твори Петра Ребра й Миколи Білокопитова

016


Наймолодша учасниця концерту – другокласниця із Запоріжжя Марічка Притула

028


Співоче тріо з Вільнянщини «Джерело» під орудою Володимира Грони (крайній праворуч) виконує пародію на пісню «Besame mucho»

039

Боєць 37-го Окремого мотопіхотного батальйону Юля Матвієнко (праворуч) із волонтеркою громадського корпусу полку «Азов» Калинкою Червоною (позивний)