Керамічний міст об’єднав Львів і Запоріжжя

|

027МИСТЕЦЬКІ  ОБРІЇ

ВІРА  СЕРЕДА

У рамках культурного творчого проекту «Мистецтво об'єднує Україну» у виставковій залі Запорізької організації Національної спілки художників України вперше відкрили виставку «КераМіст» Львівської національної академії мистецтв, організатором якої виступило міське управління культури і мистецтв Запорізької міської ради. В урочистій церемонії відкриття взяли участь його керівник Ірина Черниш і директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко, які привітали делегацію митців зі Львова й наголосили, що це – одна з яскравих подій серед низки мистецьких заходів «Єдина країна», що відбуваються цими днями в Запоріжжі. Святкового настрою усім присутнім у залі додав виступ ансамблю дитячої музичної школи №2.

 

 

Глибокі  традиції  сучасності

Кафедра кераміки Львівської національної академії мистецтв - єдина в Україні й перебуває у постійному пошуку талановитої обдарованої молоді та займається професійною підготовкою й вихованням майстрів у сфері декоративно-прикладного мистецтва. Створили її 1946 року.

Кераміка – відповідальна сфера мистецтва, яка потребує не лише професійної майстерності, а й логічного мислення. Перш ніж розпочати виготовлення задуманого твору, треба продумати всі процеси, адже художник, окрім того, що використовує дорогі матеріали, має справу з випалюванням виробів – а це найбільш важлива завершальна стадія виготовлення керамічних виробів. До того ж, ці вироби мають певну вагу, об'єм, товщину стінок, тож транспортувати їх треба дуже обережно. Проте це не стало перешкодою для представників львівської кафедри кераміки. Їхні витвори вирізняються вмілим поєднанням провідного сучасного мистецтва й глибинних народних традицій. Хоча у виставковій залі представили лише 22 вироби десятьох викладачів та дипломні роботи студентів Львівської національної академії мистецтв, вони привернули увагу своєю оригінальністю й кольоровою гамою.

 

Таїна,  що  захоплює  загадковістю

Вразили професійним виконанням диптих «Декоративні пласти» й пласт «Архітектурні пам'ятки Львова. Будинок Корнякта» та інші роботи із використанням шамота, емалі, солі, кольорового скла доцента кафедри кераміки, заслуженого художника України Василя Боднарчука. Його дипломниця Віта Грицюк представила зразок вишуканого абстрактного мистецтва з глибоким філософським змістом – керамічну композицію «Білий сад» (шамот, поливи, емалі, ангоби).

Художник Степан Андрусів, доцент кафедри кераміки академії дотримується думки, що кераміка – це таїна, яку чим більше пізнаєш, тим більше вона захоплює, і тим загадковішою залишається сама. Тож переглянувши його виставкові твори – вісім декоративних тарілок із серії «КолоКола» та «Портрет незнайомця І», надовго поринаєш в роздуми, намагаючись прочитати задум митця.

Загадкове смарагдове містечко нагадала композиція Яни Осмолович «Кераміка і світло». До глибоких роздумів спонукає дипломна робота Галини Герляк - об'ємно-просторова пластика «Чорне і біле – людська сутність». Ще одна дипломниця академії Мар'яна Павлюк винесла на суд глядачів керамічну площинну композицію «Океан». Керував роботою цих трьох студенток доцент кафедри кераміки Степан Андрусів.

 

Поєдналися  степ  і  Прикарпаття

Заслуговують на увагу роботи із серії «Золоті скіфи» коломийчанки Маріанни Вахняк. Два роки поспіль вона була учасницею міжнародного художнього пленеру «Дивосвіт», що у селі Мала Білозерка Василівського району Запорізької області. Тож, можливо, скіфську серію навіяли їй степи й кургани Запорізького краю.

Керівник делегації, завідувач кафедри кераміки, професор, доктор мистецтвознавства Орест Голубець розповів, що займається сучасним мистецтвом. Неосяжний секрет кераміки, за його словами, в поєднанні води, вогню і глини – львівські митці раді поділитися цим секретом, представивши в Запоріжжі свої твори. Одну з головних проблем Орест Голубець бачить у тому, що відсутні контакти між мистецькими центрами.

- Виставку, що привезли в Запоріжжя, ми назвали «КераМіст» - керамічний міст, - пояснив він. - Будування таких мостів між мистецькими осередками її мета. Два роки тому у Львові ми розпочали споруджувати цей міст, організувавши спільну виставку з Київським державним інститутом декоративно-прикладного мистецтва й дизайну імені Михайла Бойчука. Нині – другий етап цього проекту, щоб об'єднати Запоріжжя й Львів. Тож сподіваємося в недалекому майбутньому на запорізьку виставку у Львові.

На знімку вгорі:

Степан Андрусів. Декоративна тарілкка із серії «КолоКола»


006
Василь Боднарчук. Пласт «Архітектурні пам'ятки Львова. Будинок Корнякта»


009
Віта Грицюк. «Білий сад»


010
Маріанна Вахняк. Із серії «Золоті скіфи. Погруддя»


013
Яна Осмолович. «Кераміка і світло»


016
Галина Герляк. «Чорне і біле – людська сутність»


032
Владислав Мороко, Орест Голубець, Ірина Черниш, Василь Боднарчук і Степан Андрусів під час урочистої церемонії відкриття виставки