Запорізький марафон, що об`єднав народ і армію

|

 

DSC_9977МУЗИ  НЕ  МОВЧАТЬ

 

ВІРА СЕРЕДА, ОЛЕКСАНДР ПРИЛЄПА (ФОТО)

 

Усіх, хто брав участь у благодійній акції за ініціативи запорізького композитора й співака, заслуженого артиста естрадного мистецтва України Анатолія Сердюка в палаці культури «Дніпроспецсталь» наприкінці минулого тижня, об'єднало спільне прагнення – допомогти українським захисникам Вітчизни в тривожний час російської агресії. Акцію взяв під свою опіку запорізький міський голова Олександр Сін.


 

Артисти-патріоти із Запоріжжя, Харкова й Києва виступали безкоштовно, гроші від проданих квитків також надійдуть на благодійний рахунок марафону зі збору коштів на придбання обмундирування, амуніції запоріжцям, які служать у 55-ій артилерійській бригаді, Бердянському прикордонному загоні й Національній гвардії України. Триватиме збір коштів до свята Покрови, тоді й підіб'ють підсумки марафону. На благодійний рахунок уже надійшли перші кошти від колективів ЗМК «Запоріжсталь», Запорізького медичного університету, Національного технічного університету, запорізької гімназії №6, три тисячі гривень - від громадського діяча, виконавчого директора СК «Роксолана» Олександра Рабцуна. ПАТ «Дніпроспецсталь» надало безоплатно концертний зал свого палацу на проведення акції, готель «Шератон» прийняв артистів із інших міст. У залі стояла скринька для збирання коштів, яку поповнювали протягом концерту. На цей час надійшло понад сорок тисяч гривень.

Представник організаторів благодійної акції, голова обласної ради ветеранів прикордонних військ України Анатолій Капінус щиро подякував усім, хто за покликом серця згодився допомогти військовим.

- Низький уклін від усіх прикордонників Анатолію Сердюку, який провів титанічну роботу, щоб організувати цей концерт, - додав він. – Я запевняю всіх, що рада ветеранів прослідкує, щоб зібрані кошти пішли у військові частини без жодних тендерів і бюрократичної тяганини.

- У житті кожної держави є такі моменти, коли ми повинні бути всі разом, - підтримав його міський голова Олександр Сін. - Саме такий момент переживає зараз Україна й Запоріжжя як частина нашої держави. Коли йде війна, ми вважаємо за необхідне допомагати нашим військовим, чим можемо.

Він подякував усім, хто відгукнувся на листи організаторів акції й перерахував кошти на потреби бійців.

Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих бійців від рук терористів на Сході.

Бурхливими оплесками зустріли глядачі воїнів і керівників військових частин, які стоять зараз на сторожі нашого мирного життя. Військові запевнили, що готові віддати всі свої сили задля захисту України. Ділянка служби прикордонників Бердянського загону охоплює територію Херсонської й Запорізької областей, проте допомагає підтримка людей, зазначили вони у виступах.

Прозвучали слова подяки за допомогу від бригади Національної гвардії України. Військовий обов'язок у зоні АТО вже виконали 250 бійців.

Артилеристи щиро подякували за практичну допомогу волонтерам, добровольцям, адміністрації міста. Із травня до вересня їхній загін ніс бойову вахту. Велику моральну підтримку надали діти молодших класів, зазначили вони. Серед артилеристів - люди зі всієї України. Завдяки великій підтримці з боку влади Запоріжжя, за їхніми словами, вони з честю виконували завдання із прикриття механізованих підрозділів, високомобільних військ. Така організованість дозволила їм повернутися живими та з непошкодженою технікою. Але найбільшою нагородою для них було, коли десантники по рації кричали, що вони - Боги війни, бо спасали їхнє життя.

Із болем у душі був виступ обласного військового комісара Давида Моїна. Зокрема, він сказав:

- Запорізька земля на цей момент втратила вже сорок наших військових на цій війні. Із вдячністю хочу звернутися до Анатолія Сердюка, до всіх небайдужих людей, волонтерів, які їдуть в зону АТО й передають необхідну допомогу військовим. Дійсно, держава не встигає доправляти все необхідне для фронту. Але війна триває. Незабаром із зони АТО повертається 23-й батальйон територіальної оборони, котрий із 1 червня чотири місяці перебував там. Це дуже великий термін - чотири місяці в окопах, бо намети під постійним обстрілом. Четверо загиблих і десятеро поранених у цьому батальйоні. 55-та бригада втратила своїх найкращих бійців, є люди, які пропали безвісти. Це – страшна війна. Спасибі всім небайдужим людям! Ми переможемо!

Підтримати наших воїнів і хоробрих прикордонників прийшла й маленька дівчинка Мирослава, внучка прикордонника.

- Ви - моя єдина надія на нашу перемогу й на те, щоб я ніколи не побачила війну на власні очі, - так вона аргументувала, звертаючись до військових, свою присутність на марафоні.

Благодійний концерт тривав протягом трьох годин. Після виступу кожного артиста лунали бурхливі оплески. Відкрив концерт аспірант Запорізького національного університету Микола Білик, популярний серед любителів української пісні в Запоріжжі. Прозвучав легендарний твір Анатолія Сердюка на вірші Дмитра Павличка «Вставай, Україно!» Написаний 1991 року, він і досі актуальний як ніколи. Як і в ті далекі роки допомагали Анатолію виконати вокальні партії колишні учасниці гурту «Анатоль» Ірина Алексанова і Юлія Куценко.

Згадали піснею й Небесну сотню – музику написав Анатолій Сердюк, вірші – харків'янин Віктор Курінний, а виконав Олександр Григор'єв, також харків'янин. До благодійної акції долучився своїми віршами й Віктор Курінний.

Виступали також артисти, які протягом кількох місяців давали концерти в зоні АТО – на блокпостах Запорізької й Херсонської областей. Це - ансамбль «Одна родина» в складі Анатолія Собокаря й Анатолія та Юлії Макаренків, співак Юрій Іваськевич, звичайно ж, Анатолій Сердюк.

Хвилюючим був виступ Юрія Шкитуна – барда, співака, який знає, що таке війна, бо пройшов Афганістан. Він вийшов на сцену в костюмі з бойовими нагородами. Коли ж співав одну з пісень - «Браток», то неможливо було стримати сліз.

- Мені телефонують бойові друзі-росіяни, з якими ми разом служили в чужій країні, - розповів він, - вони не розуміють, чому так відбувається й мало що можуть зробити. Ви ж знаєте, в якій державі вони живуть...

Оптимізму глядачам додала пісня лауреата міжнародних конкурсів, заслуженого артиста естрадного мистецтва України вірменина Армена Ованесяна «Гей, Україно!» Він переїхав у Запоріжжя в 90-ті роки минулого століття із Азербайджану, опанував і полюбив українську мову, пише вірші й співає українською.

Мистецтво на віброфоні продемонстрував музикант-віртуоз Сергій Хмиров у супроводі Юлії Козельцової (рояль).

Запоріжці скучили за українськими артистами, бо чули протягом десятиліть лише російських. Тож із великою насолодою слухали пісні із золотого фонду української естради. Із захопленням слухали глядачі у виконанні народного артиста України - співака й композитора Олега Марцинківського з Києва популярні твори. Кульмінацією ж виступу стала пісня на вірші Олександра Олеся «Сміються плачуть солов'ї», яку співак виконав а капела – вона викликала шквал оплесків.

Народний артист України, а також заслужений діяч культури Республіки Польща Олег Дзюба з Харкова, крім українських пісень «Очі волошкові» Степана Сабадаша на вірші Анатолія Драгомирецького та «На долині туман» Бориса Буєвського на вірші гуляйпільського поета Василя Діденка, виконав ще й пісню Северина Краєвського польською з репертуару польської групи «Червоне гітари» («Czerwone gitary»).

Один із найкращих запорізьких колективів – ансамбль побутової пісні йтанцю «Оксамит» під орудою Лариси Купчинської виступив у фіналі концертної програми – прозвучала пісня композитора Костянтина Яновського й поета Володимира Савченка «Калинові острови».

На завершення всі учасники концерту й глядачі виконали славень України.

На знімку вгорі:

Внучка прикордонника Мирослава також долучилася до благодійного концерту


DSC_0078

Ансамбль «Одна родина» протягом кількох місяців давав концерти в зоні АТО


DSC_0316

«Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Біля мікрофонів ведучі - Анатолій Сердюк й Олена Шевчук