Етно-вибух Мар’яни Садовської в Запоріжжі

|

1_1МУЗИ  НЕ  МОВЧАТЬ

 

ВІРА  СЕРЕДА

«У час, коли наша країна втягнена у війну, й нас намагаються знищити, кожному на своєму професійному місці треба якнайкраще виконувати свою роботу. Я маю голос, це мій інструмент», - так висловила мету свого приїзду в Запоріжжя відома співачка Мар'яна Садовська. Благодійний концерт відбувсь у Центрі мистецтв «Артпростір» за підтримки запорізького мецената Дмитра Зусмановича. Його проведення підтримав, а також був присутній на концерті голова облдержадміністрації Валерій Баранов. Кошти від заходу спрямують постраждалим під час АТО.

Концерт Мар'яни Садовської справив на глядачів неабияке враження – лунало «Браво!», а по його закінченні довго не стихали оплески, й співачці довелося ще раз вийти на сцену. Вона зачарувала своїм голосом, щирістю, особливою манерою виконання. Кожна її пісня - то справжнє театралізоване диво. Іноді, казали потім глядачі, мурашки йшли по шкірі.

Перед концертом зі співачкою відбулася прес-конференція. У ній також взяв участь Дмитро Зусманович.

 

 

Пропозиція Мар'яни зробити концерт благодійним

- Я вперше почув і побачив Мар'яну Садовську навесні в Києві, на міжнародному фестивалі документального кіно «Docudays», - розпочав прес-конференцію її модератор Ігор Гармаш. - У велику залу кіно, розраховану на 700 місць, набилося 1,5 тисячі людей. На велику сцену вийшла тендітна жінка й заспівала «Пливе кача». Це було неймовірно! Мурашки по тілу! Запорізький концерт я б анонсував як «етно-вибух».

- Пісню «Пливе кача» я співаю з дитинства, з 15 років, - включилась у розмову Мар'яна. - Виконувала її в університетському хорі «Черемош» у Львові, а ще пригадую концерт у Москві, де виконала цю пісню. Вона увійшла до мого першого сольного диска. Це моя пісня – така рідна. Коли ж стала піснею-символом, реквіємом, мене завдяки їй запросили на фестиваль «Docudays». Коли я заспівала, весь зал встав, а в мене стискалося серце. Це важко описати!

Тоді, за її словами, й народилась ідея провести концерт у Запоріжжі. Із початком війни Мар'яна запропонувала зробити його благодійним, а в думках уже планувала серію концертів в Україні, щоб допомогти людям, які постраждали під час АТО.

У Кельні, де зараз живе співачка з родиною, є група підтримки України «Майдан Кельн», котра охоплює вихідців із нашої держави, також росіян, грузинів, поляків, німців. Ці люди намагаються розповісти, що насправді відбувається в Україні й висловлюють своє ставлення до цих подій, достукуються до преси, збирають благодійні кошти, опікуються пораненими в Києві.

- На фестиваль у Кельн ми запросили київського режисера Павла Юрова родом із Луганщини, який 70 днів був заручником у Слов'янську, на акторське читання, - поділилася творчими планами Мар'яна. - Я буду напрошуватися, щоб узяти участь у цих читаннях. Мені цікаво з ним попрацювати.

 

«Ти інакше їх співаєш, але серце залишилось»

У Запоріжжя Мар'яна Садовська приїхала з Маріуполя. Там вона виступала зі своїми друзями з Львівського театру Леся Курбаса перед бійцями батальйону «Азов», студентами Маріупольського університету. Актори театру читали поезії Василя Стуса й Богдана-Ігоря Антонича, Мар'яна співала.

У Запоріжжі прозвучав сольний проект «Пісні заклинання» у супроводі індійської гармоніки. Твори зібрані й передані під час експедицій, за словами співачки, з рук в руки в селах Чернігівської, Полтавської областей, частково на Слобожанщині й Вінниччині. Тут і «Вдовина пісня», й «Купальська ніч», пісні-закликання весни, дощу, про пташку, яка прилетіла й сіла в материнському саду, лемківська «А ти, дівча, як ся маш» та інші.

- Колись я співала, а в залі були бабусі із села Крячківка, що на Полтавщині, - поділилася спогадом співачка. - Це було для мене як найсерйозніший екзамен. Думаю, проспіваю, а потім вони мені як скажуть: «Що ти зробила із нашими піснями?» Насправді ж почула таке: «Знаєш, ти так інакше їх співаєш, але серце залишилося». Це для мене була найкраща похвала.

 

«Пісня мандрує, змінюється й далі живе»

Радує співачку, що в Україні є нині багато етногуртів, котрі роблять різні аранжування або співають автентично. У цих молодих людей вона також навчається. Наприклад, у її новій програмі є дует із німецьким музикантом і композитором-електронником – це вже пісні, записані не від бабусь і дідусів у селах, а від людей молодших від неї. За словами Мар'яни, немає нічого більш змінного як традиції - пісня мандрує, змінюється і далі живе.

Є в співачки й провокаційний, говорячи її словами, проект - «Odessa Underground». Це пісні з репертуару Аркадія Сєвєрного, Олександра Вертинського, Діни Верні, Харріс Еміллу, а ще пісні із німецького міського фольклору. Вона виступає також із джазовими музикантами, із музикантом-перкусіоністом, електронником.

Нещодавно записала в Києві з українським гуртом «Kozak System» лемківську пісню «Зродилися терки». Їй було приємно, коли рокові музиканти висловилися: «Ну, ми ж не інтерпретуємо, ми служимо пісні».

Зараз із вокалістами Львівського театру Леся Курбаса (три вокалісти й чотири віолончелісти) співачка розпочала новий проект – це відповідь на те, що зараз відбувається в Україні, у композицію ввійшли найновіші вірші Сергія Жадана й весільні пісні.

- Українська музика не є знана й розпізнавана в Європі на відміну від балканських мотивів чи грузинської музики, - говорить Мар'яна Садовська. - Тому моє міні-завдання - донести українську музику до глядача. Веду майстер-класи в університетах, для звичайних людей, які хочуть співати, просто закохую в нашу музику, нашу культуру, виступаючи на фестивалях.

Щодо характеристики моєї творчості, зауважила співачка, мені більше подобається етно-вибух, ніж етно-джаз. Про себе кажу так: я – співачка.

 

Наша довідка

Мар'яна Садовська народилась у Львові в родині художниці Катерини Немири та композитора й музиканта Віктора Морозова.

1991 року з відзнакою закінчила Львівське музичне училище імені Станіслава Людкевича (клас фортепіано). Паралельно закінчила курс при львівському театрі Леся Курбаса, де почала працювати акторкою.

Із 1991 по 2001 рік співпрацювала з польським театром «Ґардженіце». 1998-го театральна спілка Польщі визнала Садовську найкращою актрисою року за роль Психеї у виставі «Метаморфози».

2001 року вийшов перший сольний компакт-диск «Songs I learned in Ukraine».

2003-го у співпраці з польським радіо «Люблін», мистецькою групою «Яра» та за сприяння ЮНЕСКО видала альбом «Будемо весну співати» – колекцію автентичного багатоголосся із сіл Полтавщини та Полісся.

2005-го вийшов альбом із джаз-тріо «Бордерленд».

1_2_024

У Запоріжжі відбувся сольний концерт Мар’яни Садовської «Пісні заклинання» у супроводі індійської гармоніки

 

1_3_009

Запорізький меценат Дмитро Зусманович, Ігор Гармаш і Мар'яна Садовська під час прес-конференції